Bütüncül bir bakış açısıyla yürüttüğümüz sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerimizle, yoksullukla mücadelede sürdürülebilir çözümler sunarak tek ebeveynli ve ihtiyaç sahibi ailelerin sosyo-ekonomik durumlarını iyileştirmeyi hedefliyoruz. Kişiselleştirilmiş aile destek planlamalarını, rehberlik görüşmelerini, ayni ve nakdi yardımları, terapi hizmetlerini ve aile seminerlerini kapsayan bütüncül sosyal hizmet modeliyle bireylerin yanı sıra toplumun da geniş çapta dönüşümüne sürdürülebilir katkı sağlıyoruz. Yetim ve ihtiyaç sahibi çocukların gelişimleri için, ailelerinin de gelişimlerini destekliyoruz.
- Ailelerin yoksulluk döngüsünden çıkabilmeleri için eğitim, sağlık ve istihdam gibi konularda yaşadıkları zorlukların çözümüne dair birebir rehberlik görüşmeleri yapıyoruz.
- Ailenin ihtiyacına göre ayni yardımlar ve nakdi yardımlar ulaştırıyoruz.
- Çalışabilecek durumda olan yetişkinleri istihdama katılımları için teşvik ediyoruz.
- Ailelerden okuma-yazma bilmeyenleri dil kurslarına yönlendiriyoruz.
- Hanelerdeki çocukların okula devamlılığını, yetişkinlerin ise meslek edindirme kurslarına katılımını sağlıyoruz.
- Hanelerde hasta varsa, tedavisi için hastane süreçlerine eşlik ediyoruz.
- Çocukların gelişimi ve iyilik halinin anne ile yakinen ilişkili olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak annelerin ruh sağlığını terapi hizmetleriyle destekliyoruz.
- Ayrıca psikososyal destek çalışmalarımızla; ailelerin sık yaşadığı problemler hakkında psikoloji, eğitim, iktisat, hukuk gibi çeşitli alanlardan uzmanlarla ebeveynleri aile seminerlerinde bir araya getiriyoruz.
Yardım ulaştırılan aileleri nasıl tespit ediyoruz?
İhtiyaç sahiplerinin başvuru ve kayıt süreci
Derneğimizde yalnızca ihtiyaç sahibi çocukların yaşadığı ailelerin başvurularını alıyoruz.
Yardım talepleri için ihtiyaç sahiplerinin başvurularını telefonla, WhatsApp hattı üzerinden mesajla, elektronik postayla ya da dernek merkezine bizzat müracaat ile alıyoruz. Yardım talebinin işleme konulması için gerekli belgeleri (kimlik belgesi, ikametgah belgesi, sağlık raporu vb.) başvuru sahibinden istiyoruz. Evrakları tamamlanan her aileye bilgisayar ortamında bir dosya açarak aile numarası veriyoruz ve böylelikle ailelerin yardım sürecini düzenli olarak takip ediyoruz. Ayrıca sosyal inceleme çalışmalarımız sırasında ziyaret ettiğimiz mahallelerde nasıl yardım talebinde bulunabileceğini bilmeyen ihtiyaç sahiplerini de tespit edip sistemimize dahil ediyoruz.
İhtiyaç durumunun tespiti
Sosyal çalışmacı ve gönüllülerden oluşan sosyal inceleme ekiplerimizle yardım taleplerinin incelenmesi, alınan bilgilerin doğruluğunun ve ihtiyaç durumunun belirlenmesi için evlere ziyaretlerde bulunuyoruz ve ev çevresinden bilgi topluyoruz. Ev içerisinde aile fertlerini, evin durumunu, nelere ihtiyaç olduğunu tespit ediyoruz ve sonrasında değerlendirme yaparak yardımları organize ediyoruz. Tespitler esnasında, yardım verilip verilmeyeceği ve verilecekse miktarının ne olacağına dair ihtiyaç sahibine hemen/direkt bilgi vermiyoruz.
Tespitlerin değerlendirilmesi
İhtiyaç tespiti ve değerlendirmelerini, ihtiyaç sahiplerinin hangi ırka, dine ve mezhebe mensup olduğu, hangi siyasi görüş ve düşüncede olduğu gibi hususlar fark etmeksizin gerçekleştiriyoruz. Hanelerde yapılan incelemeler sonucunda alınan bilgileri, yardım değerlendirme komisyonumuzla objektif kriterlere göre değerlendirerek, her ailenin sosyal yardım puanını belirliyoruz. Derneğin imkanlarını, bağışçılarımızın katkılarını da dikkate alarak yardım kararı verilen ailelere, uygun ayni ya da nakdi yardımları kardeşlik bilinciyle, samimi ve güvenli insani ilişkiler kurma gayretiyle evlerini ziyaret ederek ulaştırıyoruz
Yeniden değerlendirme
Belirli aralıklarda ve/veya yeni gelen bilgiler doğrultusunda ailelerin durumlarındaki değişimleri takip ediyoruz ve ulaştırılan yardımların devam etmesi, değiştirilmesi veya durdurulmasına ilişkin kararı yeniden değerlendiriyoruz.